Reizen AziŽ
HomeContactNieuwsbrief
Informatie Indonesie
Informatie Indonesie

Informatie IndonesiŽ "Gordel van smaragd"

Landinformatie IndonesiŽ | Reisgidsen | Landkaarten |

IndonesiŽ is een bijzonder land omdat het alleen maar uit eilanden bestaat. De duizenden eilanden hebben een prachtig gevarieerd landschap. Het grootste deel bestaat bestaat nog uit bos maar verder zijn er hoge bergketens, vulkanen (sommige nog actief), sawa's (rijstterrassen), savanne, tropisch regenwoud en plantages maar ook prachtige stranden en koraalriffen. De vele vulkanen zorgen ervoor dat IndonesiŽ een zeer vruchtbaar land is.

Er leven verschillende etnische groepen die elk hun eigen cultuur en taal aanhangen beÔnvloed door Arabische, Chinese, Maleise en Europese oorsprong. Er is een hoge bevolkingsdichtheid en het merendeel is moslim. Op straat zijn veel eetkraampjes, Warungs en Kaki Lima genaamd, die vaak gespecialiseerd zijn in een bepaald gerecht.

In de 17e eeuw was IndonesiŽ een Nederlandse kolonie, Nederlands-IndiŽ genoemd, bestuurd door het VOC. Na een korte onderbreking door achtereenvolgens de Fransen en Engelsen, werd het uiteindelijk weer door de Nederlanders overgenomen. Daarna bezette Japan het land. Na veel verzet werd IndonesiŽ op 17 augustus 1945 onafhankelijk, al werd dit in eerste instantie niet erkend.

IndonesiŽ is een land vol tradities en cultuur waaronder:

 • Muziek; Gamelan, Angklung, Kerongcong, Saluang
 • Dans; Wayang, Barung of Kecak (Apendans), Caci (krijgsdans)
 • Eten; rijst, vis, curries, kruiden, chili, sambal, kokosmelk, Nasi Goreng, Soto Ayam, Gadogado
 • Drinken; Arak (jenever), Teh Botal (ijsthee), Tuak (wijn), Bintang (bier), Cendol (kokosmelkdrank)
 • Fruit; Doerian (sterk geurend), Ramboetan, Salak, Srikaya (kaneelappel)
 • Keris; een dolk met een golvend lemmet, ook wel kris (Unesco lijst van Meesterwerken)
 • Pasar; markt waar o.a. groenten, vlees, vis en kruiden worden verkocht
 • Souvenirs; handgemaakte vliegers, houtsnijwerk, zilver, wajangpoppen, sarongs, kunstwerken
 • Vervoer; becak (fietstaxi), bemo (taxibus), ojek (brommer), bajaj (soort tuk-tuk)

IndonesiŽ heeft een indrukwekkende flora maar vooral fauna met veel inheemse dieren waaronder de Orang-oetan (Sumatra en Kalimantan), Komodo varaan (Komodo), Javaanse neushoorn (Java) Sumatraanse olifant en tijger (Sumatra), Anoa waterbuffel (Sulawesi), Babiroessa hertzwijn (Sulawesi), Kantjil of Kancil bedreigd dwerghert (Java) en de eenhoornige neushoorn (Sumatra). Een bijzonder diertje is de Tjitjak, de Aziatische huisgekko, die insecten eet en daarmee de kamer muggenvrij houdt.

De vele luxe hotels horen tot de beste ter wereld. Daarnaast is de bevolking zeer vriendelijk en gastvrij. Dit alles maakt een vakantie in het veelzijdige IndonesiŽ een geweldige ervaring.

Bezienswaardigheden IndonesiŽ

Sumatra

Sumatra heeft een oppervlakte van 473.606 km2 en is daarmee het 2e grootste eiland van IndonesiŽ. Het landschap bestaat uit vulkanen, bergen, ongerepte oerwouden, watervallen en een enorm groot meer. Verder zijn er koffie-, palmolie-, rubber- en tabakplantages. Over het eiland loopt de vulkanische bergrug Bukit Barisan die het eiland doorsnijdt. Van de 93 toppen is de Krakatau de bekendste vanwege de vele uitbarstingen. De Gunung Kerinci vulkaan is 3.850 m en de hoogste van Sumatra. Op Sumatra groeit de Rafflesia Arnoldii, een gigantische bloem die 9 maanden groeit om vervolgens maar 1 week te bloeien. Sumatra is dan ook een geweldig eiland voor natuurliefhebbers. Voor de westkust liggen o.a. de Mentawai eilanden. Hier leeft de geÔsoleerde Mentawai bevolking, een van de meest inheemse groepen van IndonesiŽ, die nog vasthouden aan hun oorspronkelijke levenswijze.

Gunung Leuser National Park

Het Gunung Leuser NP bij Bukit Lawang is een tropisch woud vol Indonesische flora en fauna. Er leven o.a. gibbons, makaken, neushoorns, olifanten, orang-oetans, tapirs, tijgers (moeilijk te zien) en de Thomas Leaf Monkey.

In het reservaat ligt het Bohorok Orang Utan Center, het rehabilitatiecentrum voor orang-oetans. De in gevangenschap gezeten Orang-Oetans worden hier voorbereid op hun terugkeer in het wild. Op de voedingsplatforms wordt 2x per dag bananen en melk neergelegd. De orang-oetans zijn dan van heel dichtbij te zien.Danau Toba

Het Tobameer is een helder blauwgroen kratermeer, ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Het is 80 km lang, 50 km breed en ca. 450 m diep. Met een oppervlakte van 1.145 km2 is het niet alleen het grootste meer van IndonesiŽ maar tevens een van de grootste ter wereld. In het midden ligt het schiereiland Samosir waar de vriendelijke Batak bevolking woont. Het meer ligt in een bergachtige omgeving en is een populaire bestemming.

Java

Ca. 65% van de totale bevolking leeft op Java. Het heeft dan ook de meeste inwoners en is zeer dichtbevolkt. Het eiland heeft een oppervlakte van 132.187 km2. Java is een zeer vruchtbaar eiland met vulkanische bergketens, rijstvelden, suikerriet, tabak- rubber- en theeplantages, teakbossen en nog ca. 20% tropisch regenwoud. Van de meer dan 100 vulkanen zijn er nog ca. 30 aktief. Naast een prachtige natuur heeft Java ook uitgestrekte zandstranden. Verder zijn er veel tempels, paleizen en diverse dans- en muziekfestivals. Java is dan ook ideaal voor de cultuurliefhebber. De inwoners zijn voor 90 procent moslim en hangen sterk aan hun geloof. Een typisch Javaanse traditie is het hebben van een lange duimnagel, waarmee ze aantonen dat ze zonder lichamelijk werk hun brood kunnen verdienen.

Foto's Indonesie

Borobodur

De Borobodur is het beroemdste en grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Rond 778 is met de bouw van dit gigantische complex begonnen. De trapvormige piramide bestaat uit vele plateaus met diverse stoepa's, reliŽfs, panelen en tientallen Boeddha beelden. Op de top staat een grote stoepa. In 1814 is het complex herontdekt en in de jaren '70 met hulp van UNESCO gerestaureerd. De Borobodur staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst.

Bromo Tengger Semeru National Park

Het Bromo Tengger Semeru NP is ca. 800 km en ligt in het Tengger gebergte. Het park omvat de hoogste berg op Java, de Gunung Semeru (3.676 m). De Gunung Bromo is een zeer populaire, nog steeds zeer aktieve vulkaan op 2.329 m hoogte. Het is beroemd vanwege de zonsopkomst. Te paard of te voet kom je na een paar kilometer boven. Na een 246 treden tellende trap kom je uit bij de kraterrand. Er hangt een intense zwavellucht en het kan erg koud zijn (op de top zelfs rond het vriespunt).

Sulawesi "Orchid island"

Sulawesi heette voorheen Celebes en heeft een oppervlakte van 189.216 km2. Het ongerepte eiland bestaat uit hoge bergen, vruchtbare dalen, prachtige rijstvelden, groene bamboebossen, schitterende meren en witte stranden met koraalriffen. In de bergen leeft de Toraja bevolking, bekend om hun religieuze gebruiken, paalwoningen met versierde daken, unieke begrafenisrituelen en hangende graven. Tijdens een begrafenis worden veel dieren geslacht en de overledene wordt in een grot geplaatst omringd door Tau-Tau beeldjes. Het eiland is zeer vruchtbaar en heeft diverse palmboom- en kruidnagelplantages. Ook de fauna is zeer gevarieerd met o.a. Anoa (dwergbuffel), Babiroessa (hertzwijn, inheems), gemsbuffel (inheems), zwarte makaak, Maleo vogel, neushoornvogel, Tarsius (spookdiertje) en de Reticulated python, de grootste ter wereld.

Bunaken-Manado Tua National Marine Park

Het nationale park voor de kust van Manado is het prachtigste duikgebied van IndonesiŽ. De 5 eilandjes worden omgeven door prachtige koraalriffen waar tropische vissen, zeeschildpadden en dolfijnen te zien zijn.

Nusa Tenggara

Ook bekend als de kleine Soenda Eilanden, is een reeks eilanden bestaande uit:
 • East Nusa Tenggara; de 3 hoofdeilanden Flores, Sumba en Timor en verder nog 550 eilandjes
 • West Nusa Tenggara; Lombok en Sumbawa
 • Bali

Bali "Eiland der Goden"

Bali is met een oppervlakte van 5.560 km2 een relatief klein eiland maar het is wel het meest populaire eiland. Het eiland bestaat nog grotendeels uit tropisch regenwoud, rijstterrassen en vulkanische bergen. Verder zijn er veel HindoeÔstische tempels.

Bali is vooral geliefd vanwege de fantastische hotels en de prachtige witte palmstranden en wordt vaak gekozen als huwelijksreisbestemming. De Balinezen staan bekend vanwege hun oprechte vriendelijkheid.
 • Kuta; d strandplaats van Bali, een aaneenschakeling van voormalige vissersdorpjes, levendige plaats, mooi wit palmstrand, uitgaansleven, sterke branding, hoge golven, zeer populair bij surfers
 • Nusa Dua; moderne luxe badplaats, voorheen kokosplantages, luxe hotelcomplexen, parelwitte stranden, 18-holes golfbaan, duiken, snorkelen
 • Sanur; oudste toeristenplaats, populair, authentiek, rustig, mooi zandstrand met palmbomen,

  kilometerslange boulevard, rustige zee vanwege rif, kajakken, windsurfen, waterskiŽn
 • Lovina; rustige badplaats, prachtige zwarte stranden, gezellige restaurants en winkels,

  duiken, snorkelen, dolfijnen spotten voor de kust
 • Ubud; cultureel centrum van Bali, kunstenaarsdorp vol ateliers voor zilversmeedwerk, schilderkunst en houtsnijwerk, veel (kunst)winkels, Puri Saren Agung paleis optreden Balinese dansgroepen

Lombok

Lombok is een nog onbedorven eiland van 4.739 km2. Het wordt nog niet overspoeld door toeristen waardoor de Indonesische sfeer nog bewaard gebleven is. Het landschap is afwisselend met rijstvelden, tabaks-,bananen- en kokosnootplantages, prachtige baaien en witte stranden. Het oosten en zuiden is droog en woestijnachtig. In het binnenland lijkt het of de tijd heeft stilgestaan met diverse kampongs (kleine dorpen) en waar de bevolking nog met paard en wagen rijdt. Lombok is ideaal voor mensen die van rust houden.

Voor de kust van Lombok liggen 3 koraaleilanden genaamd Gili Air, Gili Meno en Gili Trawang. Deze paradijselijke eilanden hebben parelwitte stranden met palmbomen aan een azuurblauwe zee. Het zijn prachtige duik- en snorkelbestemmingen waar je in het heldere water tientallen tropische vissen ziet.

Rinjani National Park

In het prachtige ongerepte Rinjani NP ligt de 3.726 m hoge vulkaan Gunung Rinjani. De berg wordt als heilig beschouwd en is vanaf bijna elke plek op het eiland te zien. De vulkaan kan tot de top, de hoogste van Lombok, beklommen worden. De Rinjani vulkaan is nog steeds actief, in mei 2009 vond er nog een eruptie plaats.

Flores

Flores is ook een prachtig groen natuureiland. Het gevarieerde landschap bestaat uit vulkanen, heuvels, bamboebossen, rijstvelden, mangrove en savanne. Rondom Flores liggen kleine eilandjes waar je kunt snorkelen. Het eiland is ideaal voor rustzoekers en wandelliefhebbers.

Gunung Keli Mutu National Park

In het park ligt de Keli Mutu vulkaan die uit 3 prachtig gekleurde kratermeren bestaat. Door de mineralen veranderen de meren regelmatig van kleur. De vulkaan kan beklommen worden. Vooral de zonsopkomst is hier geweldig.

De bekendste eilandengroep is Pulau Komodo, ook wel "Dragon Island". Het park bestaat uit drie grote vulkaaneilanden nl. Komodo, Rinca, Padar en een aantal kleinere eilanden. De eilanden bestaan uit ruige berghellingen, droge savanne, steile kliffen, doornige vegetatie, witte zandstranden en een helderblauwe zee met koraalriffen.

Komodo National Park

Het Komodo NP is 1.817 km2 en wereldberoemd vanwege de komodovaraan, n van de grootste hagedissoorten ter wereld. Op Komodo leven nog ca. 5.700 komodovaranen. Het is de oudste diersoort ter wereld. Vanwege hun agressieve gedrag en verschijning worden ze ook wel "Komodo dragons" ofwel Komodo draken genoemd. Naast de varaan leven er ook dugongs, dolfijnen, 14 soorten walvissen, reuzenmanta's, zeeschildpadden en haaien. Komodo National Park staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst.

Komodovaraan op Komodo

Kalimantan

Kalimantan is het 3e grootste eiland ter wereld en heeft een oppervlakte van 539.460 km2. Het maakt voor 2/3 deel uit van Borneo, nl. het centrale en zuidelijke deel. Hier vindt je het echte authentieke IndonesiŽ met moeilijk doordringbaar tropisch regenwoud. Een van de weinige manieren om door Kalimantan te reizen is met een boot over de vele rivieren. In het binnenland leeft nog de Dayak stam, bekend als de "koppensnellers" hun traditionele leven. De Dayaks leven in longhouses die tot wel 50 mensen kunnen huisvesten. Op Kalimantan zijn naast Orang-oetans, de bijzondere Proboscis monkeys, ofwel neusapen te zien. Helaas kampt het eiland ook met ontbossing. Kalimantan is ideaal voor avontuurlijke reizigers.

Tanjung Puting National Park

Het Tanjung Puting NP heeft een oppervlakte van 3.040 km2 en is opgericht ter bescherming van de orang-oetans. Naast oerang-oetans leven hier o.a. de neusaap, Java aap, oenka (gibbon), Borneogibbon, rode langoer, Maleise beer, baardzwijn, onechte gaviaal en zeekrokodil. Daarnaast zijn er meer dan 220 soorten vogels waaronder neushoornvogel, ijsvogel en slangenhalsvogel. In het park ligt Camp Leakey dat in 1971 door Louis Leakey is opgezet en waar onderzoeksactivititeiten plaatsvinden. Camp Leaky is tevens orang-oetan rehabilitatiecentrum. Je kunt hier van heel dichtbij de oerang-oetans observeren zonder de dieren en het onderzoek te verstoren.

Klimaat

IndonesiŽ heeft een overwegend tropisch en vochtig klimaat. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar tussen de 25 C en 32 C en er is een hoge luchtvochtigheid. In hoger gelegen gebieden is het koeler.
Tussen november en april kunnen tropische cyclonen voorkomen. Er zijn 2 seizoenen, droog en nat. Droge tijd; mei - oktober, zonnig, af en toe kans op een tropische bui

Regentijd; november - april, bewolkt, korte hevige buien met name in de namiddag

Beste reistijd

De beste reistijd is in het droge seizoen van mei t/m september.

Reisdocumenten

Om IndonesiŽ in te komen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is alsmede een geldig retour- of doorreisticket. Een visum is verplicht.

Vaccinaties

Informeer minimaal 6 weken van tevoren bij GGD, LCR of een vaccinatiecentrum in de buurt.

Geografie

IndonesiŽ ligt in Zuidoost AziŽ tussen MaleisiŽ en AustraliŽ op de scheidingslijn van de Indische en Stille Oceaan. Het wordt omgeven door de Indische Oceaan, de Zuid-Chinese Zee en de Grote Oceaan. Er zijn ca. 17.504 grote en kleine eilanden waarvan maar een derde bewoond is. Daarmee is IndonesiŽ niet alleen de grootste eilandengroep ter wereld maar tevens het grootste land van Zuidoost-AziŽ. De 5 grootste eilanden zijn Kalimantan (het op 3 na grootste eiland ter wereld), Sumatra, Papua, Sulawesi en Java. Indonesia is een sterk veranderend geologisch gebied met ca. 400 vulkanische bergen, waarvan er nog 100 aktief zijn.Het bestaat verder uit bergen en hoogvlaktes.
 • Kaart IndonesieMeren; Danau Toba (1.700 km2) op Sumatra
 • Hoogste waterval; Madakaripura (200 m) op Java
 • Langste rivier; Kapuas 1.43 km op Kalimantan
 • Hoogste punt: Puncak Jaya 5.030 m
 • Laagste punt: kustlijn Indische Oceaan

IndonesiŽ heeft 33 provincies:

 • Sumatra; Nanggroe Aceh Darussalam (Atjeh), North Sumatra, West Sumatra, Bengkulu, Riau, Riau Islands, Jambi, South Sumatera, Lampung, Bangka Belitung Islands
 • Java; Jakarta, West Java, Banten, Central Java, Yogyakarta Special Territory, East Java
 • Nusa Tenggara; Bali, West Tenggara Barat, East Nusa Tenggara
 • Sulawesi; West Sulawesi, North Sulawesi, Central Sulawesi, South Sulawesi, South East Sulawesi, Gorontalo
 • Kalimantan; West Kalimantan, Central Kalimantan, South Kalimantan, East Kalimantan
 • Maluku; Maluku, North Maluku,West Papua, Papua

Oppervlakte: 1.904.569 km2 (ca. 50x Nederland)

Aantal inwoners: ca. 240 miljoen

Hoofdstad: Jakarta

Taal: Bahasa Indonesia, streektalen, sommige ouderen spreken nog Nederlands

Staatsvorm: republiek

Valuta: Rupiah (IDR)

Tijdverschil:

In onze zomer Java, Sumatra, West- en Centraal Kalimantan 5 uur later, in onze winter 6 uur later

In onze zomer Bali, Lombok, Soenda eilanden, Sulawesi, Oost- en Zuid Kalimantan 6 uur later, in onze winter 7 uur later