Reizen China: rondreizen, groepsreizen, familiereizen en accommodatie China
HomeContactNieuwsbrief
landinformatie India
Landinformatie India

Informatie India

Landinformatie India | Reisgidsen | Landkaarten |
India is in vele opzichten een divers land. Het biedt bergketens met besneeuwde toppen, koninklijke steden, prachtige natuurparken, woestijn, theeplantages, tropisch regenwoud, historische tempels en gebouwen en tot slot prachtige stranden. Het land heeft na China de meeste inwoners en is zeer dichtbevolkt. Naast Portugezen en Fransen hebben vooral de Engelsen een tijdlang geregeerd maar op 15 augustus 1947 werd India onafhankelijk. Dit koloniale verleden is nog te zien in de architectuur (kerken en gebouwen), de taal, cricket en het links rijdende verkeer. Een van de belangrijkste personen van India is Mahatma Gandhi die op 30 januari 1948 is doodgeschoten. Zijn geboortedag, 2 oktober, is een nationale feestdag. De nationale bloem van India is de heilige Lotus.

India staat bol van cultuur en tradities, zo is de koe een heilig dier. De belangrijkste religies zijn het HindoeÔsme (tempels), Boeddhisme (kloosters) en de Islam (moskeeŽn). Dit uit zich verder in tientallen festiviteiten, traditionele dansen en de geur van wierook. Ayurveda, een eeuwenoude geneeskunst, komt oorspronkelijk uit India.

Indiase keukenDe Indiase keuken bestaat uit verse ingrediŽnten en unieke en verfijnde kruidenkombinaties. Elke regio heeft ook weer zijn eigen gerechten. De Hindoes eten geen rundvlees en de Moslims geen varkensvlees. Gerechten worden vooral geserveerd met kip, lam en vis. Curries worden het meest gegeten. Een curry bestaat uit een saus met kruiden en specerijen variŽrend van mild zacht en romig, medium, heet tot zeer heet. Andere bekende gerechten zijn o.a. Naan (brood met kruiden), Pappadum, Chappati (soort pannenkoek), Kip Tandoori en Kip Tikka. Thali is een schaal vol kommetjes met verschillende gerechten.

India heeft natuur- en wildbescherming hoog in het vaandel staan. Er zijn dan ook ca. 80 nationale parken, 441 wildreservaten en ca. 39 Tijger reservaten. Er is een grote rijkdom aan fauna met 350 soorten zoogdieren waaronder de bedreigde Bengaalse tijger, Aziatische olifant, Indische neushoorn en sneeuwluipaard. Daarnaast heeft India ca. 47.000 plantensoorten en 1.200 vogelsoorten.

Het verkeer in India is chaotisch en de wegen zijn vaak overvol met voetgangers al of niet met een kar, fietsers, riksja's maar ook loslopende koeien. Backpackers maken veel gebruik van het uitgebreide openbaar vervoer. Vanwege het verkeer is een (individuele) rondreis of een auto met chauffeur de meest gekozen manier om door India te reizen.

Er is een ruime keuze in verschillende soorten accommodatie zoals bungalows, budget hotels, guesthouses, karakteristieke hotels, paleis hotels (voormalig authentieke paleizen Maharadja) en luxe lodges.

Enkele souvenirs zijn o.a. aardewerk, beeldjes, sieraden, tapijten en produkten gemaakt van papier-mach, leer (schoenen, tassen) en koper.

Reisgidsen India en Goa

Wat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen en landkaarten zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming India.
Nederlandstalige reisgidsen al verkrijgbaar vanaf 13.99

Bezienswaardigheden

Mumbai "City of dreams"

Mumbai is niet de hoofdstad maar wel de grootste stad van India. Deze indrukwekkende metropool is de commerciŽle hoofdstad van India met veel handel en industrie. Vooral de mode speelt een belangrijke rol. Tot 1995 was de naam Bombay. Mumbai is vooral bekend vanwege de bijnaam "Bollywood", afgeleid van het Hollywood van Bombay. Het is de grootste filmindustrie ter wereld, er worden hier nog meer films geproduceerd dan in de Verenigde Staten. Crawford Market (Mahatma Jyotirao Phule Market) is de bekendste markt van Mumbai waar echt van alles te koop is.

Agra Noord

Agra is beroemd vanwege 2 belangrijke bouwwerken nl. de beroemde Taj Mahal en het Agra Fort.

Taj Mahal - WHS

De Taj Mahal is het beroemdste gebouw ter wereld en een van de 7 wereldwonderen. Het schitterende wit marmeren gebouw werd in opdracht van Sjah Jahan gebouwd ter nagedachtenis aan zijn vrouw Mumtaz Mahal. In 1631 is men aan het mausoleum begonnen en in 1648 was het klaar. Nadat hij zelf was overleden is de keizer bijgezet. Sinds 1983 staat Taj Mahal op de Werelderfgoedlijst.

Agra Fort - WHS

Naast de tuinen van de Taj Mahal staat het "rode fort van Agra" uit de 16e eeuw. Dit fort van rood zandsteen was onderdeel van de nieuwe hoofdstad van het Mughal keizerrijk. De keizer Sjah Jahan werd hier later door zijn zoon gevangen gehouden. De muren om het fort zijn 20 m hoog en 2,5 km lang. Sinds 1983 staat het Agra Fort op de Werelderfgoedlijst.

Delhi

Delhi is de hectische hoofdstad van India met een groot verschil tussen arm en rijk. Het bestaat uit 2 gedeelten namelijk Delhi (het oude gedeelte) en New Delhi, het nieuwe gedeelte.

New Delhi is een moderne zakenstad en is de residentie van de president. Het is in 1912 door de Britten gesticht wat nog duidelijk te zien is. Rond Connaught Place zijn veel goede restaurants, moderne winkels en veel souvenirwinkels te vinden.

Oud Delhi is een mengelmoes van talloze moskeeŽn, bazaars, monumenten, tempels, musea en forten. Dit gedeelte was ooit een moslim hoofdstad. Tegenwoordig is het een kleurrijke ommuurde stad met smalle steegjes, drukke markten, veel voetgangers, riksja's en koeien.

Humayun's Tomb; 1e graftombe in India en sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst

Qutb Minar Complex; met een rode zandstenen toren van 72,5 m hoog, sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst

Raj Ghat; in het park staat een zwarte gedenksteen op de plek waar Ghandi is gecremeerd, er is tevens een Ghandi Memorial Museum.

Bandhavgarh National Park

Bandhavgarh NP is een van de belangrijkste tijgerreservaten in India. Ooit was dit het jachtreservaat van de Maharadja van Rewa. Het park is ca. 450 km en werd in 1968 tot National Park verklaard. In 1993 werd het een tijgerreservaat. Er leven ca. 50 tijgers, de hoogste concentratie in India. De kans om een tijger te zien is hier dan ook het grootst. Naast Bengaalse tijgers leven er ook cheeta's, luipaarden, lippenberen, Nilgai en Chausinga antilopen, Chinkara (Indische gazelle), Gaur (Indische bizon), Sambhar en Chital herten, wilde zwijnen en soms zie je een jakhals of vos. Het park is van 1 juli tot 31 oktober gesloten i.v.m. de moesson.

Bikaner "kamelendorp"

Bikaner is een woestijnstad met tientallen paleizen, diverse tempels en een prachtig fort. Door de straten zie je kamelen die karren voorttrekken. Het heeft de grootste Camel Research and Breeding Farm ter wereld. Verder vindt er in Bikaner het jaarlijkse kamelenfestival plaats.

Jaipur "roze stad"

Jaipur is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan. De bijnaam is te danken aan de vele roze gekleurde gebouwen. Het wordt veelvuldig door toeristen bezocht vanwege de vele bezienswaardigheden waaronder:

Hawa Mahal; "paleis der winden" vanwege de vele kleine ramen waar koele wind door waaide en gesluierde vrouwen door konden kijken zonder zelf gezien te worden

Jantar Mantar; observatorium en grootste zonnewijzer ter wereld.

Khajuraho WHS

Khajuraho is vooral bekend vanwege het Kandariya Mahadev tempelcomplex. Van de vele tempels verkeren er nog ca. 22 in goede staat. Aan de buitenkant zijn tientallen erotische beelden en binnen honderden erotische afbeeldingen te zien. De tempels staan sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst.

Varanasi "eeuwige stad"

Varanasi (Benares) is een zeer belangrijke stad vanwege de ligging aan de heilige rivier Ganges. De stad is duizenden jaren oud en wordt dagelijks door pelgrims bezocht. Volgens het Hindoe geloof worden de zonden van het lichaam afgewassen door te baden in de Ganges rivier. Veel mensen komen hier dan ook om te sterven en gecremeerd te worden waarna de as over de rivier wordt gestrooid.

Goa

Ooit een Portugese kolonie maar tegenwoordig d strandbestemming van India. Goa heeft een oppervlakte van 3.814 km en bestaat uit specerijen-, cashewnoten-, kokosnoot- en mango plantages. Goa was de eerste Europese kolonie en aan de diverse katholieke kerken en kloosters is de Portugese invloed goed te zien. De prachtige, lange zandstranden bieden een perfekte afsluiting van een vakantie.

Klimaat

India heeft een klimaat dat sterk beÔnvloed wordt door de moesson. Door de grootte van het land zijn er dan ook per regio verschillen. Het bergachtige noorden heeft een gematigd klimaat, het noordwesten is warm en droog, het noordoosten en zuiden tropisch en het centrale gedeelte subtropisch. Er zijn in principe 3 seizoenen nl. winter, zomer en moesson.
 • Winter: december - februari, koelst van november tot half maart
 • Zuiden: droog, zonnig en warm
 • Centraal: aangenaam, gem. 25C
 • Noord: overdag warm 's avonds koelt het af, soms strenge winters
 • Zomer: maart - juni
 • Zuiden: zeer warm, hogere luchtvochtigheid
 • Centraal: zeer warm, hogere temperaturen, mei heetst met ca. 40C
 • Noord; aangename temperaturen
 • Zuid-west moesson: juni - september
 • Zuiden: korte en hevige regenbuien, af en toe zon, gem. 25C
 • Centraal: warm en vochtig, gem. 35C, verkoelende buien
 • Noord: september aangenaamst met gem. 20C
 • Zuid-oost moesson: oktober - november
 • Zuid-oosten: gem. temp. lager, veel regen

In de bergen is het veel koeler en kan het weer snel omslaan.

Beste reistijd

De beste reistijd is sterk afhankelijk van de te bezoeken regio's i.v.m. de moessons, zie klimaat.

Noord India; half mei t/m half oktober

Centraal India (incl. Rajasthan); september t/m april

Zuid India; oktober t/m april

Reisdocumenten

Om India in te komen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is alsmede een geldig retour- of doorreisticket.Een visum is verplicht.

Vaccinaties

Informeer minimaal 6 weken van tevoren bij GGD, LCR of een vaccinatiecentrum in de buurt.

Geografie

India wordt omringd door 6 landen nl. China, Nepal en Bhutan in het noorden, Bangladesh en Myanmar in het oosten en Pakistan in het noordwesten. De oostkust grenst aan de Bengaalse Zee, de zuidkust aan de Indische Oceaan en de westkust aan de Arabische Zee. De eilandengroep Andaman & Nicobar voor de oostkust en de Lakshadweep koraaleilanden voor de westkust, horen ook bij India.

India is in 4 gebieden te verdelen: de Himalaya bergketen in het noorden met een top van 8.598 m, vervolgens het rivierengebied met de belangrijkste rivieren Ganges en Indus, het droge, woestijnachtige gebied met het Deccan plateau in het westen, het zuidelijke schiereiland met kusten, palmbomen en regenwoud.

 • Meren: Wular Lake zoetwater meer (189 km), Chilka Lake zoutwater meer (3.560km2)Kaart India
 • Hoogste waterval: Jog Falls (253 m)
 • Langste rivier: Ganges (2.510 km)
 • Hoogste punt: Kanchenjunga (8.598 m) op de grens met Nepal
 • Laagste punt: langs de kust van de Indische Oceaan
 • Provincies: er zijn 28 staten en 7 bestuurlijke eenheden
 • Oppervlakte: 3.287.263 km (ca. 79x Nederland)
 • Aantal inwoners: ca. 1,1 miljoen
 • Hoofdstad: New Delhi
 • Taal: Hindi (nationaal), Engels (voertaal), 22 nationale talen en 844 dialecten
 • Staatsvorm: republiek (Bhārat Ganrājya)
 • Valuta: Indian Rupee (INR)
 • Tijdverschil: in onze zomer 3,5 uur later, in onze winter 4,5 uur later